Afdrukken  

Onderhandelingen: een win-win situatie creëren

Leadership Development
 

Een manager die beschikt over de vaardigheid om uit onderhandelingen altijd een win-win-situatie te halen, maakt het verschil. Tevens van essentieel belang bij het beïnvloeden van collega's en het mogelijk maken van constructieve, positieve relaties. Zes dingen waar een manager aan moet denken wanneer hij of zij zich op onderhandelingen voorbereidt.

  1. Weet wat u wilt - Voor u als manager is het belangrijk om een onderhandeling in te gaan en te weten wat u wilt. Steek tijd en aandacht in het proces om erachter te komen wat u wilt en waarom u dat wilt. Denk aan wat voor u belangrijk is: financieel, emotioneel, intellectueel, fysiek, enz. Het helpt ook om te weten wat u niet wilt naarmate de onderhandelingen vorderen.
  2. Weet wat de tegenpartij wil - De tegenpartij heeft vast ook een agenda wanneer hij of zij de onderhandelingen ingaat. Probeer er van te voren achter te komen naar welk onderhandelingsresultaat hij of zij op zoek is. Begrijp de financiële, emotionele, intellectuele of fysieke oplossing die de tegenpartij uit de onderhandelingen wil slepen.
  3. Anticipeer op bezwaren - Het onderhandelingsproces is niet altijd eenvoudig. Als manager moet u begrijpen dat u in het proces een aantal bezwaren van uw medewerker tegenkomt. U moet uzelf hier grondig op voorbereiden voordat u aan de onderhandelingen begint. Zorg dat u relevante gegevens, waarmee de tegenpartij zich identificeren en aan relateren - binnen handbereik hebt.
  4. Stel uw concessies vast - Bepaal wat voor u absoluut niet-onderhandelbare punten zijn, wat er gewenst is en wat u eventueel wilt weggeven. Het is zeker niet zo dat u bij elke onderhandeling alles voor elkaar krijgt. Bij onderhandelingen is het een kwestie van geven en nemen. Als manager moet u bereid zijn uw medewerker halverwege tegemoet te komen.
  5. Bepaal uw "walk-away"-punt - Wanneer u uw "walk-away," bepaalt, bepaalt u het punt waarop niet langer nodig is om de onderhandelingen voort te zetten. Bepaal uw eigen "walk-away"-punt voordat u aan de onderhandelingen begint. Dit is uw belangrijkste troef. Zodra aan uw "walk-away"-punt is voldaan, moet u tot actie overgaan.
  6. Oefen met een partner - Net als bij elke andere belangrijke presentatie die u moet houden: u moet oefenen. Het kan zijn dat u voor een lastige discussie komt te staan. Het is altijd goed om verschillende mogelijke uitkomsten te oefenen. Wanneer u met iemand anders oefent, raakt u zelf vertrouwd met de situatie. Dit helpt uiteindelijk de onderhandelingen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
 

Terug

 
 

Training location: Entrada 131, Amstel Business Park - 1114 AA, Amsterdam-Duivendrech, NL
P:+32 478 20 34 84 and +31 6 31 25 62 26

Volg ons op

 
© 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc.. Alle rechten voorbehouden.
Websiteontwerp en ontwikkeling door Americaneagle.com