Afdrukken  

5 Tips voor een succesvolle groepspresentatie

Presentation Effectiveness
 

Tegenwoordig, en meer dan ooit tevoren, wordt professionals gevraagd om als team een presentatie te geven. Iedereen binnen uw team moet zijn eigen vaardigheden in presentatie en voorbereiding aanscherpen om dit soort teampresentaties effectief te krijgen. Professionele teampresentaties betekenen een gedegen planning, vloeiende overgangen, logische volgorde van thema's en de mogelijkheid om een samenhangende, professionele boodschap over te brengen. Hier vindt u 5 stappen voor uw team om een succesvolle presentatie neer te zetten.

1) Krachtige opening - Begin met een knal. U wilt meteen de aandacht van uw luisteraars trekken en de toon van de presentatie neerzetten. Plan dit onderdeel grondig en zet het boeiend en krachtig neer (statisch of feit) zodat u echte waardering weer kunt oogsten.

2) Inleiding - Geef na uw opening een kort overzicht van uw agenda voor de deze presentatie en stel alle teamleden voor. Er zijn twee verschillende manieren waarop u met deze introducties kunt omgaan. De teamleider kan kort elk lid van het team introduceren en hun respectieve rol binnen het project beschrijven of welk teamlid kan zichzelf kort voorstellen door hun naam te noemen en aan te geven wat hun rol binnen het project wordt.

3) Handoffs - Een deel van uw voorbereiding moet gewijd worden aan een juiste planning van de handoffs, oftwel de overdracht van de presentatie. Een slechte handoff kan de voortgang van uw presentatie vertragen en het publiek in verwarring brengen. Om deze overgang te versoepelen, dient u voor elke spreker een strikt tijdsschema aan te houden. Gebruik verbale signalen om aan te geven dat de volgende spreker eraan komt: "Zo direct vertelt Bob ons meer over de indeling van deze tijdsperiode." Zorg ervoor dat u als presentator naar de anderen luistert, zodat u weet wanneer u aan de beurt bent.

4) Teamsessie, vragen & antwoorden - Een effectieve sessie "vragen & antwoorden" biedt een langdurige en positieve indruk bij uw luisteraars. Het is bij een teampresentatie belangrijk om een dergelijke sessie in te plannen en voor te bereiden. Neem de tijd om te vooraf te bepalen welke vragen/thema's aan de orde zouden kunnen komen en door welk teamlid deze het beste beantwoord kunnen worden. Spreek ook een signaal af zodat alle teamleden weten wanneer zij iets aan uw antwoord kunnen toevoegen.

5) Sluit af met impact - Het is belangrijk om uw presentatie krachtig af te sluiten. Afsluiting van uw presentatie versterkt de boodschap die u aan uw publiek wilt overbrengen. Laat één persoon, meestal de teamleider, die in naam van het team de presentatie afsluit. Zorg ervoor dat u na afronding van deze afsluiting alle door u gebruikte materialen en apparatuur efficiënt verzamelt.

 

Terug

 
 

Training location: Entrada 131, Amstel Business Park - 1114 AA, Amsterdam-Duivendrech, NL
P:+32 478 20 34 84 and +31 6 31 25 62 26

Volg ons op

 
© 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc.. Alle rechten voorbehouden.
Websiteontwerp en ontwikkeling door Americaneagle.com